Császármetszés után és azután…

A szülés a nők privilégiuma: kizárólag ők képesek kihordani és világra hozni egy gyermeket, így lettek „megalkotva”.Ezt mindenki tudja, ahogy a várandósság csodáját is képes a legtöbb kismama megélni, annak minden percével, mozzanatával tisztában vannak.

A szülés természetes mechanizmusáról, a női test nagyszerű, ösztönös működéséről ez már kevésbé mondható el.
Magyarországon pillanatnyilag a babák több mint 35%-a műtőben látja meg a napvilágot- vagy inkább a reflektorfényt. (A WHO szerint 15% lenne ajánlott.) Az újabb várandósságnál a kismamák nagy és nehéz kérdés előtt állnak. Sajnos sokak számára ismeretlen a VBAC, a császármetszés utáni hüvelyi szülés, holott a lehetőség nyitva áll majd minden, műtéten már átesett kismama előtt. A hiányos tájékoztatás és a berögzült sztereotípiák gyakran elzárják a sikeres VBAC felé vezető utat… VBAC_3Számos tévhit kering a köztudatban, amiket fontos lenne feloldani: ilyen például az, miszerint egy korábbi császármetszést mindenképpen újabb kell, hogy kövessen vagy, hogy a természetes szülés kockázatosabb a műtét után. A második császármetszésnél a komolyabb komplikációk megjelenésének esélye 4,3%, a harmadik műtétnél már 7,5%! Az összenövések, a vérátömlesztés, a lepény rendellenes beágyazódása, a méheltávolítás szükségességének esélye is emelkedik az ismétlődő császármetszéseknél.
VBAC-nél a legnagyobb „mumust” a hegszétválás jelenti, ez képezi gyakorlatilag az egyetlen plusz kockázatot- azokhoz a szülésekhez viszonyítva, ahol nem történt előzetesen császármetszés-, de csak alacsony mértékben. Kisebb az esély rá, mint az újabb császárból adódó esetleges szövődményekre. Egy korábbi műtét esetén a méhrepedés valószínűsége mindössze 0,6%, két császármetszés után 0,8-1,8%. Sajnos minden olyan beavatkozás, ami a szülés indítására, vagy felgyorsítására irányul, növeli kockázatot. Íme, néhány statisztikai adat:


 forrás: http://cesareanepidemic.blogspot.hu/2009/10/after-cesarean.html

El kell mondani azt is, hiszen tény, hogy a természetes szülés optimálisabb nem csak az anya, a baba számára is: az, ha a gyermek hüvelyi úton jön világra, 4 hetet érlel rajta. Vagyis egész egyszerűen érettebbek, életképesebbek a természetes módon született kicsik, mint azok, akiket műtéti úton segítettek világra. Van egy meconium belégzési szindrómának nevezett állapot, ami normál szülésnél azért nem szokott gondot jelenteni, mert a besűrűsödött magzatvíz kipréselődik a baba tüdejéből, ahogy a szülőcsatornának préselődik. Ez császármetszés esetén nem történik meg, a légzőszervekben maradhat a sűrű folyadék. Az édesanya szempontjából is jobb, ha hüvelyi úton szülheti meg gyermekét: gyorsabb a regenerálódás, erősebb a kötődés, könnyebben megy a szoptatás, és szövődmények kialakulására is kisebb az esély (császármetszés után felléphet kismedencei fájdalom, méhgyulladás, hasfali gyulladás, hólyaghurut, bélműködési zavar).
Fontos leszögezni, hogy a császármetszés alapvetően életmentő beavatkozás, vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlenné válik: köldökzsinór előreesés, elöl tapadó méhlepény, placenta leválás, homloktartás, haránt vagy vállfekvés, szívmegállás.
Számos országban azonban- így Magyarországon is- jóval több császármetszést végeznek annál, mint amennyi ténylegesen indokolt lenne. Ráadásul a műtétet 50%-ban követi újabb, tehát az esetek több mint a felében az esélyt sem kapják meg a kismamák a VBAC-re.
Hazánkban született egy szakmai állásfoglalás, amelyben a császármetszés utáni hüvelyi szüléssel kapcsolatban is javaslatot tettek. E szerint kapjanak lehetőséget a VBAC-ra azok, akiknek előző császármetszésük után volt már hüvelyi szülésük, és azok, akiknél a császármetszés utáni természetes szülést semmilyen komplikáció nem gátolja. Akár több császármetszés után is adott a lehetőség hüvelyi szülésre! Vannak azonban olyan esetek, amikor orvosilag indokolt a császármetszés megismétlése: ha történt császármetszés és a méhtesten kívül is végeztek már műtétet (meg kell jegyezni, hogy bár az ajánlásban ez áll, valójában lehetséges a hüvelyi szülés, csak jóval nagyobb óvatosságot igényel, és egy bevállalós, lelkiismerets orvost); ha a műtéti heg nem keresztirányú, vagy ha méhlepény a hegnél tapad. Farfekvés, illetve nagy mértékű látásromlás esetén szintén ellenjavallt a VBAC (csak Magyarországon. Külföldön ezek nem jelentenek akadályt!) Nagyon kevés kizáró ok van tehát, a lehetőség nyitva áll az édesanyák előtt!
Amennyiben megszületik az elhatározás, és az anyuka a hüvelyi szülés mellett dönt, rendkívül fontos a megfelelő tájékozódás, olyan szakemberek megkeresése, akik megfelelő segítséget és támogatást képesek/tudnak nyújtani. Ugyanilyen fontos a kismamáknál a pszichés „felkészülés“, hogy az esetleges lelki traumákat, blokkokat még időben, a szülés előtt fel lehessen oldani.

forrás: 9ker.babamama.info