Dúla

con8

Anya támogatás

Már hallottál a dúláról, de nem tudod ki ő? Minek neked egy dúla, mikor ott az orvosod, védőnőd, szülésznőd majd a csecsemős nővér? Mivel tud ő többet? Mivel tud ő mást?

A dúla egy görög eredetű szó, és azt jelenti: szolgálatban lévő asszony. A dúla a szülés előtt, alatt és/vagy után, az egészségügyi ellátást kiegészítve, igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak a szülő nőnek és családjának.
A dúla segíti a kismamát akár a fogantatástól -egészen a szülésig, sőt ha igény van rá, akkor gyermekágyi szakaszban is! Ismeri a magzatot, nem csak a paramétereit tudja. A család bizalmasa és támogatója. Diszkrét és odafigyelő.

 

A dúla olyan, mint egy erős bükkfa. Árnyékot ad, ha meleged van, elrejt az esőtől, megmutatja neked a világot, ha felmászol rá. Elbújhatsz alatta, mikor félsz, meghallgat, mikor panaszkodsz, vagy éppen csendben marad, ha nyugalmat óhajtasz. Veled van, amikor szeretnéd, visszavonul, ha egyedüllétre vágysz: csak áll délcegen, azt éreztetve, bármikor meggondolhatod magad. Ott a törzse, megfoghatod bátran, karmolhatod, suttoghatsz neki, kiabálhatsz, ő nem ítélkezik, nem von kérdőre csak VELED és MELLETTED van.

dúla vajúdás és szülés közbeni támogatásának előnyei számokban:

50%-kal csökken a császármetszések száma
25%-kal lerövidül a vajúdás és szülés időtartama
60%-kal kevesebb szülő nő kér epidurális érzéstelenítést
40%-kal kevesebb esetben alkalmaznak a szülőszobán oxytocint
30%-kal kevesebb anya igényel gyógyszeres fájdalomcsillapítást
40%-kal csökken a fogós szülésbefejezések aránya

A kutatás forrása: Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993