Dúla

con8

Szülés alatt

A szülés, éppúgy, mint a fogantatás és a terhesség kilenc hónapja, maga a csoda, amelynek Te és a gyermeked vagytok a főszereplői. A fájdalom nem az ellenséged, értetek dolgozik! Éppen ezért szükséges, hogy tisztában legyél a vajúdás alatti fájdalomcsillapítás hatásaival és mellékhatásaival.
A szülés nem futóverseny, nem időre kell teljesíteni, elég, ha hagyjuk, hogy minden a maga tempójában menjen. A tested és babád nagyon jól tudják mi a dolguk, csak bízni kell úgy magadban, mint a gyermekedben!

Amennyiben kéred, a választott dúlád jelen lehet a vajúdás egész időtartama alatt, szellemileg, érzelmileg és fizikailag támogatva téged: a jelenlétével, a természetes fájdalomcsillapítás eszközeivel (relaxáció, masszázs, aromaterápia). A dúla jelentős, kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, tisztában van a szülés fizikai történéseivel, megérti és elfogadja az érzelmi szükségleteidet. Támogat, igyekszik biztosítani a kényelmedet, információkat nyújt annak érdekében, hogy tájékozott legyél egy-egy döntés meghozatalánál. Teszi mindezt anélkül, hogy véleményét rád vagy a párodra erőltetné. Elősegíti a közted, a partnered és a szülészeti szakemberek közötti kommunikációt, kiegészíti az általuk nyújtott gondoskodást. Mindemellett nem csak téged, a párodat is támogathatja, erősítheti, bátoríthatja őt. A dúla a vajúdás és szülés ideje alatt végig melletted áll, minden figyelmét rád összpontosítja. Neked, érted “dolgozik”, és ezt nem a kórház munkatársaként teszi, hanem mint segítő, támogató személy.

A dúla azonban nem helyettesíti a szakemberi gárdát, nem hozhat orvosi döntéseket, nem vizsgálhat meg téged, nem állíthat fel diagnózist. Nem hoz és nem is mondd ki helyetted döntéseket. Nem áll közéd és a partnered közé, nem teszi a jelenlétét feleslegessé. A dúla célja pontosan az, hogy segítsen a családdá válásban és erősítse a köztetek lévő köteléket.

Bár a mai kórházi gyakorlat jellemzően nem tartja szem előtt, de a szülést követő órák kulcsfontosságúak lehetnek. A bőr-bőr kontaktus, a korai mellre helyezés mind támogatják a korai kötődés kialakulását. A dúla segít, hogy mindez létrejöhessen!