Gondolkodtál már azon, vajon min múlik, hogy ki lesz a nagy Ő? Most annak jártunk utána, hogy milyen tényezők befolyásolhatják ösztönös választásainkat. Igaz, hogy a szerelem a szó legszorosabb értelmében az orrunknál fogva vezet bennünket?

Szakértők: Dr. Berecz Bernadett biológus, Mélykúti Andrea dúla, aromaterapeuta

Meglátni és megszeretni?

Párválasztásban nyugodtan hagyatkozhatnánk az ösztöneinkre, azaz hallgathatnánk a szívünkre. Nehéz azonban meghallani, mi az, amit valóban az ösztöneink súgnak, és mi az, amit „tanultunk” eddigi életünk során – tájékoztat dr. Berecz Bernadett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Intézetének biológusa. – Merítkezünk saját tapasztalatainkból, és a társadalmi nézetek is befolyásolják, kit tartunk szépnek, vonzónak. Változik a szépségideál kultúráktól függően és az idők során is.

Szimmetrikus legyen

Ami viszont biológiailag belénk kódolt, az a szimmetria keresése. Azt gondolnánk, hogy az egyedi vonások tesznek egy arcot „széppé”. Emlékezetessé talán, de szépnek azokat az arcokat találjuk nemtől függetlenül, amelyek szimmetrikusak és közelítenek az átlaghoz. Tehát annál szebb egy arc, minél átlagosabb. Amikor leendő gyermekeink számára keressük az apát, illetve az anyát, ösztönösen törekszünk arra, hogy egészséges szülőpárt válasszunk magunk mellé. Hiszen a fitt és egészséges embernek nagyobb eséllyel vannak „jó génjei”, így valószínűbb, hogy egészséges, gyönyörű és életteli gyerekeket fogunk nemzeni, majd felnevelni együtt. Az arcon kívül megfigyeljük potenciális szülőpár jelöltünk testalkatát is. Itt is kulcsszerepet játszik a szimmetria, akárcsak a fecskék esetében, a tojók ugyanis előszeretettel választanak szimmetrikus farkú hímeket.

Mi kell a nőnek?

Mi, nők tudat alatt is a magasabb tesztoszteronszinttel megáldott férfiakat részesítjük előnyben. A magas tesztoszteronszintű férfiaknak magasabb a spermaszámuk, jó a megtermékenyítő képességük és jó szív- és érrendszeri egészségnek örvendenek – mutat rá a biológiai összefüggésekre a szakember. – Magasabb tesztoszteronszintre utal, ha egy férfi gyűrűsujja a mutatóujjához képest hosszú. A hosszú gyűrűsujjú férfiaknak ráadásul általában még az arcuk is szimmetrikus. Tartsuk szem előtt azonban, hogy a hosszú gyűrűsujj promiszkuitásra utalhat, míg a nagyjából hasonló hosszúságú mutató- és gyűrűsujj tulajdonosai nagy többségükben a hosszútávú, monogám kapcsolatokat részesítik előnyben. A nők tudattalanul azokat a férfiakat keresik, akiknek derék:csípő-aránya 9:10 körül van. A férfias arcon erős állkapocs, széles járomcsontok, erős szemöldök található. Fontos szempont a férfi arcának megítélésében a szemek és a száj által bezárt szög, valamint az arc hossza. A legtöbb nő jobban kedveli az erős borostát, mint a szakállt vagy a teljesen leborotvált arcszőrzetet. A teljes szakállhoz a „jó apa” képét társítjuk.

Ami a férfiakat leveszi a lábukról

A „szép nőnek” természetesen magas az ösztrogénszintje, ami arra utal, hogy termékeny. A szőke nőknek általában magasabb az ösztrogénszintjük, mint a más hajszínű nőknek. Bár 2011-ben egy átfogó vizsgálat arra jutott, hogy általában a barna hajú nőket és férfiakat tartjuk a legvonzóbbnak. Magas ösztrogénszintre utal a fiatalosabb – sőt, szinte gyermeki – arc, például a kisebb orr, a kisebb állkapocs, a hegyes áll, a keskeny vállak, a makulátlan bőr és a ritkább testszőrzet. A testalkat sem kevésbé fontos tényező. A férfiak a 7:10 derék:csípő-arányú nőket tartják csinosnak. Emellett még evolúciós szempontból is nagyon fontos tényező a csípő és a mellek mérete, hiszen ezek a termékenységre, a szülés kimenetelére és a baba táplálására utalnak, bár tudjuk, hogy nincs egyenes összefüggés.

Vékony derék és magas hang

A nők karcsú dereka azt mutatja, hogy nem várnak gyermeket. A várandósság korai szakaszában már kezd kitelni a derék vonala, ezért lehetünk biztosak abban, tudat alatt is, hogy a karcsú derekú nőt érdemes meghódítani. A külső mellett sokat számít, milyen a kedvesünk hangja. A férfiak jobban szeretik a magasabb hangú nőket, ezt az alacsony termettel hozzák összefüggésbe. A nők viszont a mélyebb hangú férfiakat részesítik előnyben, mert az gondoljuk, az a nagyobb termetre utal – foglalja össze dr. Berecz Bernadett.

Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan?

A szaglás fejlődik ki elsőként az anyaméhben, vagyis a kis embrió már néhány hetesen érez szagokat. A szaglás körülbelül a tizenkettedik hétig meghatározó, utána hároméves korig csökken, aztán növekedni kezd, és a harmincas évek közepén eléri a csúcsot, életünk végére viszont harminc százalékát elveszítjük – vezet be a szagérzékelés titokzatos világába Mélykúti Andrea dúla, aromaterapeuta-hallgató. – Ahogyan a növények, az állatok, úgy az emberek is termelnek illatanyagokat, melyeket feromonoknak nevezünk. Megfigyelhető, hogy a testi illatanyagok hormonszerű struktúrát mutatnak, hasonló információkat közvetítenek, mint az állatvilágban. Mindenkinek személyes illatanyaga van, amelyet az adott egyén ujjlenyomatához tudjuk hasonlítani (az egypetéjű ikrek érdekesek – őket még a nagyon érzékeny szaglású kutyák sem tudják megkülönböztetni).

Az orrunk után megyünk

A saját testünk szaga fontos üzeneteket bocsát ki. Az embertársaink ezeket észlelik, felismerik és azonosítják – magyarázza Mélykúti Andrea. – A szexuális vágy felébredése és a párválasztás döntései javarészt a feromonok számlájára írhatók. Hiába gondoljuk át százszor is racionális érvek és társadalmi elvárások mentén, hogy belemenjünk- e egy kapcsolatba vagy sem, a testünk már rég döntött akkor, amikor mi még csak mérlegelünk. Egy érdekes kísérletben férfiaknak nőkről mutattak fényképeket, melyek közül ki kellett választaniuk a számukra legvonzóbbat. Ezt követően az erősebb nem pusztán a nőktől vett illatminta alapján is ugyanarra az álláspontra jutott, azaz az illat alapján történő választás megegyezett a külső lapján történő választással. Ezek szerint a férfiak nyugodtan az orrukra bízhatják magukat e téren, érdekes viszont, hogy a nőkről nem bizonyosodott be ugyanez.

Csalhat a szimatunk?

Pontosabban a gyengébb nemet a hormonális hatások következtében csak a peteérés időszakában segíti a párválasztásban az orruk. Olyan illatú férfi kiválasztására törekednek, akinek génje a leginkább eltér a sajátjuktól, biztosítva így a megfelelő utódlást. Ez a bizonyos gén egyébként az immunrendszerrel van összefüggésben, és egyes felmérések szerint a meddőséggel küszködő pároknál nagyobb számmal fordul elő hasonlóság a férfi és a nő génváltozata között, mint azoknál, akiknél nincs ilyen probléma. Ennek oka néha abban keresendő, hogy a férfi és a nő hamis illatfeltételek között ismerték meg egymást, például parfüm, illóolajok, fogamzásgátló tabletta hormonjai alakították benyomásaikat.

A szexuális vágy felébredése és a párválasztás döntései javarészt a feromonok számlájára írhatók.

Forrás: https://hellobaby.hu/osztoneink-szerepe-a-parvalasztasban/