Az aromaterápia természetes illóolajokat használ, hogy harmonizálja, kiegyensúlyozza a testet, tudatot, lelket. Szaglórendszerünk közvetlen kapcsolatban áll az agyunk limbikus rendszerével, vagyis az illatok, szagok közvetlenül befolyásolják az idegrendszerünket, lelkünket, érzelmeinket, gondolatainkat.

Szakértő: Mélykúti Andrea humánkineziológus, aromaterápiás képzést végző dúla

Gyerekek és az illóolajok

A szaglás és az idegrendszer közvetlen kapcsolatából kifolyólag aromaterápiával nemcsak a tüneteket, hanem az egész embert tudjuk kezelni.

Gyerekeknek belsőleg semmilyen illóolaj nem adható, csak külsőleg alkalmazzuk őket.

Fontos, hogy bizonyos illóolajok használata korhatárhoz kötött. A borsmentaolajat, erdei fenyőt, szegfűszeget, kámfort, borókát például hatéves kor alatt tilos alkalmazni.

Aromaterápia a gyermekgyógyászatban

A gyerekek rendkívül gyorsan és jól szoktak reagálni az illóolajokra.

Akut problémáknál sokszor rövid időn belül pozitív változások történhetnek. Pont emiatt kisgyermekeknél leginkább csak terápiás célokból használjuk az aromaterápiát.

ÚJSZÜLÖTTEK ÉS CSECSEMŐK KÖRNYEZETÉBEN VISZONT AZ A LEGJOBB, HA TELJESEN KERÜLJÜK AZ AROMATERÁPIÁT, MIVEL SZÁMUKRA TÚL ERŐSEK, IRRITÁLÓ HATÁSÚAK LEHETNEK AZ ILLÓOLAJOK, ILLETVE ZAVARHATJÁK A SZÜLŐ-GYERMEK KÖTŐDÉST.

A római kamillát, az eukaliptusz radiatat, a mandarint, a citromot, a levendulát, narancsvirágot vagy a teafaolajokat használhatjuk – ritkán töményen, inkább gyermekeknek előírt adagban a fürdővízhez, masszázsolajhoz keverve, vagy a párologtatóba csepegtetve.

Eukaliptus radiata

Az Eukaliptus radiata az egyik legjobb választás a kisgyermekeknél a légúti betegségek kezelésére, mivel nyákoldó és köptető, illetve erős baktérium- és vírusölő hatása is van, nagyon jó tértisztító.

Fontos, hogy görcsös köhögésnél kerüljük!

Pálmarózsa

Igen sokrétűen alkalmazható: orr-, garat-, homloküreg-, torokgyulladásnál, heveny hörghurutnál, kanyarónál, skarlátnál, bárányhimlőnél, sok bőrproblémánál és bármilyen szervre kiterjedő gombás betegség esetén hatékony lehet. Idegrendszeri panaszoknál is segít.

Kerti kakukkfű

INFLUENZÁNÁL, TOROK-, SZÁJ-, MANDULAGYULLADÁSNÁL IS HASZNÁLJUK. NAGYSZERŰEN ENYHÍTI A HÖRGŐK GÖRCSÉT, FELOLDJA A VÁLADÉKOT ÉS FELSZAGGATJA A KÖHÖGÉST.

Immunerősítő hatása is van. Enyhe bódító és gyulladáscsökkentő hatása miatt borogatásokba vagy masszázsolajba keverve is alkalmazhatjuk.

Mandarin

A MANDARIN IS NAGYSZERŰ NYUGTATÓ ILLÓOLAJ. IDEGESSÉG, ÁLMATLANSÁG, IZGATOTTSÁG, SZORONGÁS, HIPERAKTIVITÁS KEZELÉSÉBEN IS SEGÍTHET.

Alkalmazható székrekedésnél is, enyhe hashajtó, emésztést elősegítő illetve szélhajtó hatása miatt. Masszázsolajba téve vagy párologtatóba használjuk. Fontos, hogy számolni kell a fényérzékenyítő hatásával, vagyis a bekent bőrfelületet védeni kell az UV-sugárzástól minimum 8 órán keresztül.

Orvosi levendula

A levendula jótékony hatással van az alvásra is, elősegíti azt. Továbbá alkalmazható kisebb égési sérüléseknél, horzsolásoknál, ekcémára, enyhébb bőrgyulladásoknál (pl. piros popsi). Elsősegélyként pár cseppet kell cseppenteni az érintett területre.

MIVEL NYUGTATÓ HATÁSA VAN, SZORONGÁSOKNÁL, STRESSZNÉL, HISZTIKNÉL, ÁLMATLANSÁGNÁL IS JÓ SZOLGÁLATOT TEHET. FÜRDŐVÍZBEN (KIS SÓVAL ÖSSZEKEVERVE), PÁROLOGTATÓBA, VAGY A GYEREK CSUKLÓJÁNAK BELSŐ RÉSZÉRE CSEPPENTÜNK PÁR CSEPPET ÉS MEGKÉRJÜK, HOGY SZAGOLGASSA.