Egy friss amerikai kutatás szerint felülvizsgálatra szorulnak azok a szakmai ajánlások, melyek szerint több császármetszést követően nem javasolt a hüvelyi szülés, hanem tervezett császármetszéssel kell világra segíteni a babát.

Bár az amerikai és a brit szülész-nőgyógyászok szakmai szervezetének jelenleg érvényes állásfoglalása is megegyezik abban, hogy a több korábbi császármetszés után megkísérelt hüvelyi szülés kapcsán az átlagosnál nagyobb a szövődmények esélye, ezért ilyen előzményeket követően mindenképpen újabb (tervezett) császármetszésre van szükség, a BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology című lapban most megjelent vizsgálat gyökeresen ellentmondani látszik a korábbi vélekedésnek.
Az Egyesült Államok észak-keleti régióiban az 1996 és 2000 közötti időszakra vonatkozóan lefolytatott felmérés szerint legalább három császármetszést követően is nagyjából olyan arányban zajlott le gond nélkül a hüvelyi szülés, mint egyetlen császármetszés után. Huszonötezer szülés adatainak feldolgozása alapján a három vagy több császármetszés után hüvelyi szülésre vállalkozó 89 várandós esetében sem találták nagyobbnak a szövődmények (méhrepedés, verőérsérülés, bél- vagy húgyhólyagsérülés stb.) előfordulását, és a sikeres hüvelyi szülések aránya a korábbi császármetszések számától függetlenül nagyjából azonos (75–80 százalék) volt.

A legfrissebb eredmények újabb adatokkal bővítik mostani ismereteket, hiszen a korábbi kutatásokból már eddig is úgy tűnt, hogy két korábbi császármetszés nem teszi kockázatosabbá a későbbi hüvelyi szülést, a most közzétett vizsgálat viszont ugyanezt látszik igazolni három vagy annál több császármetszés esetében is.

A kutatást vezető Alison Cahill szerint talán eljött az ideje, hogy a szülész-nőgyógyászok felülvizsgálják az ilyen esetekben követendő eljárásra vonatkozó irányelveket, melyek szerint több korábbi császármetszés után veszélyes – ezért nem is javasolható – a hüvelyi szülés. Philip Steer professzor ennél óvatosabban fogalmaz a cikkhez fűzött kommentárjában, szerinte ugyanis a legalább három császármetszést követően hüvelyi úton szülő nők viszonylag csekély száma némiképpen behatárolja a következtetések megbízhatóságát, a kutatás azonban jó kiindulópontként szolgálhat a további vizsgálatokhoz.

forrás: Gyermekévek Medical Tribune