Minden tudományos fejlődés dacára a várandósság első harmada még ma is sok részletében misztérium. A legközismertebb terhességi tünet, a kora várandóssági émelygés is ilyen megfejthetetlen titoknak bizonyul: egyesek épphogy megérzik, másoknál mindez akár napi többszöri rosszullét, hányinger formájában nyilvánul meg.

Szakértőnk: Mélykúti Andrea dúla és humánkineziológus

Kiszagoljuk a bajt

A várandósok több mint hetven százaléka számol be arról, hogy undorodik a kellemetlen szagoktól, de még a kedvenc parfüm is elviselhetetlenné válhat. Sokaknál a kávéillat, a cigarettafüst és a nyers hús szaga is a kerülendők listájára kerül. Mélykúti Andrea, aromaterapeuta képzést folytató dúla szerint mindez nem véletlen. Egyes szakvélemények szerint ugyanis az evolúció során kialakult védekezőmechanizmus állhat a szagérzékenység hátterében. A kismamák már kis koncentrációban is megérzik azokat a szagokat, amik számukra és a babájukra potenciális veszélyt jelentenek. Ezek a panaszok általában a 12. hét körül maguktól enyhülnek, de addig egyéntől függő mértékben súlycsökkenést eredményezhetnek.

Mi segíthet?

– Többféleképpen lehet enyhíteni a panaszokat. Sok anya számára már az is megoldást jelent, ha felkelés előtt elrág egy szelet száraz kenyeret vagy ropit, esetleg kortyonként megiszik egy pohár hideg tejet – osztja meg a dúla a leggyakoribb praktikákat. – Aromaterápiával is segíthetünk a rosszulléteken. Ősrégi, bevált módszer a szaglóüvegcsék használata az émelygés, hányinger ellen. Több illóolaj közül lehet választani, legjobb, ha mindenki saját ízlése szerint dönt, mert a felerősödött szaglóérzéke fogja a kismamát a leghatékonyabban elvezetni a saját gyógyító illóolaj felé – tanácsolja Andrea.

Tapasztalat egy kismamától

“Tökéletesen hoztuk az összes népi hiedelmet. Az első gyerek fiú, vele csak nagyon enyhe émelygés volt a 9-10. héten, az édes ízeket nem kívántam, se gyümölcsöt, se tejet, és már az elején megvesztem a húsokért. A második pocaklakót lánynak mondják, vele rettenetes hányingerem volt a nulladik pillanattól nagyjából a huszadik hétig.” (Anna)

Ahány terhesség, annyiféle tapasztalat. Természetesen a tünetek egyénenként változnak, így mindenki másról számol be.

Forrás: https://hellobaby.hu/emelygos-hetek/