Aki egyszer császármetszéssel szült, az már csak így hozhatja világra következő gyerekét is?
Amikor az orvosom kitűzte a programozott császármetszésem időpontját, gyorsan összeállítottam a sürgős teendők listáját, és közben folyton az a kérdés járt a fejemben: de azért ugye szülhetek még?
Hazánkban ma 30 százalék körül van a császármetszések ará­nya, ugyanakkor sok kismama továbbra is hagyományos úton hozná világra következő gyermekét. Természetesen min­den­kinek szíve joga úgy szülni, ahogy szeretne – és ahogy orvosilag javallott. De vajon indokolt az elterjedt „egy császár – mindig császár” szemlélet, vagy megfelelő kö­rül­tekintéssel vállalható bizonyos kockázat a cél érdekében? Nagyon sok függ a választott orvostól, az intéz­ménytől és ter­mé­szetesen a kismama és a magzat egyéni körülményeitől.

Anyaseb
A császármetszés után következő terhességnél a kismamának két lehetősége van: vagy hüvelyi úton szüli meg következő gyermekét (angolul: Vaginal Birth After Caesarean, azaz VBAC), vagy ismételt császármetszést végeznek rajta. Az Amerikai Nő­gyógyászati és Szülészeti Testület álláspontja szerint a VBAC egy császárelőzménnyel a legtöbb nőnek biztonságos és helyénvaló választás lehet, két ilyen előzménnyel pedig néhánynak. De mi a helyzet itthon?
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szakorvos is úgy véle­kedik, hogy a VBAC biztonságos lehet a legtöbb nő eseté­ben, de ez sok tényezőtől függ – például attól, hogy mi volt az oka a korábbi császárnak, vagy hogy a szülő nő hány korábbi császármetszésen esett át. „Ha a korábbi császármetszés nem olyan okból történt, amely megismétlődhet (például a mag­zati veszélyeztetettség miatt végzett császár viszonylag ritkán követ­kezik be ismét), és más kockázat sem áll fenn, orvosilag támogatható a szülés. Első lépés­ben magának a nőnek kell döntenie, és alaposan meg­beszélnie orvosával a kockázato­kat és a lehetőségeket. Ha az előző császárműtétet alsó haránt­metszéssel végezték, lehetséges a természetes úton történő szülés. Ám ha a korábbi operáció méh­metszése hosszanti irá­nyú, akkor újabb császármetszés javasolt.”
A korábbi császármetszés miatti heg állandó figyelmet igé­nyel. A várandósság korai szakaszában – a méhlepény helyzetének ellenőrzése céljából – javasolt a heget ultra­­hanggal folyama­tosan ­figyelni.
A VBAC legnagyobb kockázata az úgynevezett méh­repedés, vagyis az előző műtéti heg szétválása. Ennek való­színűsége minimális. A sikeres VBAC után az orvos „be­tapintással” meg­vizsgálja a heget, és ha szükséges, újra össze­varrja.
Méhrepedésre utalhat a vajúdás vagy a szülés alatti vérzés, éles fájdalom, puha izomzatú (tónustalan) méh. Bár sok tanulmány fog­lalkozik a heg szétválásának okaival, és orvosi statisztikák is készültek a különböző vágások, valamint a császármetszés óta eltelt idő összefüggéseiről, biz­tosat a mai napig nem tudunk, állítja szakértőnk. Ha be­következik a baj, azonnali sebé­­szeti beavatkozásra van szükség. A gyors reagálás és a császár­metszés megmentheti az anya és a gyermek életét, de be­következhet a lepény leválása is, és esetleg szükség lehet a méh el­távolítására.
Az előzetes császármetszés utáni vaginális szülés esetén gyakrabban kell úgynevezett hüvelyi szülésbefejező műtétet végezni. Az orvoson múlik, hogy komplikációk esetén mit tesz. A vákuum használata vagy a fogóműtét több szakember szerint túl nagy kockázattal járhat, emiatt választják inkább az újabb császármetszést. Összességében elmondható, hogy a VBAC az esetek nagyjából 50–70 százalékában jár sikerrel, számos alkalommal azonban elkerülhetetlen az újabb császár.

Lelki diagnózis
Köztudott, hogy a lelki történések nagymértékben képesek befolyásolni a testi folyamatokat. Épp ezért – az orvosi javal­latok és ellenjavallatok teljes tiszteletben tartása mellett – a test után érdemes megvizsgálnunk a lélek oldalát is. Már csak azért is, mert nemcsak a császármetszés ténye képes hatni az anya lelkére, önbecsülésére, de az anya érzelmi és önismereti álla­pota is tudja jótékonyan befolyásolni egy következő szülés ki­menetét.
Előfordul, hogy a korábban császárral szült kismama azért is sze­retne természetes szülést, mert az operációt ku­darc­nak éli meg, mely megingathatja saját nőiségébe, anyai képességébe vetett hitét. Ezt a súlyosan téves következtetést és ön­bizalom­vesztést érdemes pszichológus segítségével helyre­tenni. A fel­merült miértek feldolgozása is könnyebb szak­ember segítsé­gével, és a rossz emlékeket idéző kérdések meg­­válaszolása nem­csak a császármetszés elfogadásában, de a kö­vet­kező el­kerülésében is segíthet.
„A császármetszésnek bizonyos esetekben lelki háttere is lehet – mond­ja Simon Gabriella pszichológus. – A kiváltó ok – amelyről sok­szor nincs is tudomásunk – szorongást kelthet a kis­mamában, így a magzat nem tud természetes úton meg­születni. Az operáció rendszerint következmény. Ezért az okkal célszerű szem­­be­nézni, amikor úgy döntünk, hogy legközelebb el akarjuk kerülni a császármetszést. Ez az ok sokféle lehet, de a lényege mindig egyfajta bizalomvesztés: például a párunk vagy vala­melyik szülőnk elvesztése, esetleg a saját szüle­tésünk körüli probléma, amely megrendítette a világgal, az anya­ságunkkal szembeni bizalmunkat.”
Jó hír, hogy komoly elhatározással és meg­felelő szakember segítségével a kérdés kezelhető. A siker érdekében minél előbb tekintsük át szüleinkkel való kapcso­latunkat, derítsük fel saját születésünk körülményeit, tér­ké­pezzük fel azokat a traumákat, amelyek kialakíthatták a szo­­ron­gást, az „ősbizalom” elvesztését. Célszerű tehát beiktatni a két ter­hesség közé egy olyan terápiás szakaszt, ahol a probléma feltárul és feldolgozzzuk.
Ám nem árt tudatosítanunk magunkban, hogy a mégoly reme­kül fel­dolgozott pszichológiai kérdések ellenére is szükség lehet egy következő császármetszésre – orvosi okokból. A jó szak­­emberrel végzett pszichoterápiával azonban ez esetben is nyertünk: kiegyensúlyozottságot, önbizalmat, önismeretet.

Ha császármetszés után természetes úton szeretnél szülni, az orvosoddal együtt gondold át:
1. Milyen esetekben van szükség ismételt császármetszésre?
2. Feldolgoztad-e a korábbi császár­metszésedet?
3. A választott orvos jelen lesz-e a szülés alatt?
4. Ki lehet még jelen: választott szülésznő, esetleg dúla, rokonok?
5. A kórház milyen felszereléssel rendelkezik vészhelyzet esetén (például koraszülött intenzív osztály)?
6. Milyen fájdalomcsillapítási és egyéb beavatkozások megengedettek a szülés során?
7. Milyen egyéni kockázatok (méhrepedés, illetve annak következményei) fenyegethetnek?

És ne felejtsd el: a magad és a magzatod érdekében is előfordulhat, hogy mégis operáció lesz a vége.

írta: Kárpáti Judit

forrás: népszabadság