A koronavírus ezekben a hetekben, hónapokban sajnos a Kismamák életét is nagyban megnehezíti, akadozik a várandósgondozás, és a szülés is sok korlátozásba ütközik. Mélykúti Andreával – aki dúlaként kíséri és segíti a Kismamákat – beszélgettünk a jelenlegi szülészeti állapotokról.

Koronavírus helyzet a budapesti szülészeteken

Egyelőre intézményenként eltérő, hogy milyen szabályozásokat vezetnek be újonnan a szüléseket illetően. Nézzük, mi a helyzet jelenleg a fővárosban:

Mit tapasztalsz a napokban a szülészeti ellátásról Budapesten?

A szülés előtt álló kismamák helyzete a COVID-19 járványügyi helyzet miatt jelenleg nem túl kedvező, és úgy érzem, most nem is fog javulni egy ideig. Kapcsolatban állok budapesti kórházi dolgozókkal és gyakorlatilag napról napra változik minden. Több helyen bevezették már azt az intézkedést, hogy a vajúdó nők csak ügyeleten, külső vagy belső kísérő nélkül tudnak szülni, ez azt jelenti, hogy sem az Apuka, sem például a dúla nem mehet be a szülőszobára a Kismamával. Megint más kórházban még kísérheti az Anyukát egy választott segítő (Apuka, dúla például). Van olyan intézmény, ahol a napokban megszüntették az aranyórát császáros anyáknál. Született olyan rendelkezés néhány helyen, hogy császármetszés után 48 órával (ha nincs komplikáció) hazamehet az újdonsült Anyuka és a Baba is. Tehát, mivel nincs országos szintű szabályozás, a korlátozások egyelőre eltérőek. 

Van-e egyéb negatív hozománya a jelenlegi járványhelyzetnek?

A koronavírus miatti fenti korlátozások többek között az otthonszülésekre is hatással vannak, és sajnos nem csupán az esemény pozitív vonatkozásában. Sok szülés előtt álló Kismama hoz hirtelen felindulásból, felkészületlenül döntést arról, hogy inkább otthonában szeretné világra hozni a gyermekét. Az otthonszülés alapvetően egy teljesen biztonságos, a lehető legoptimálisabb mód és közeg a születéshez, azonban nagyon fontos, hogy ezt nem lehet vezényszóra csinálni. Ezt nem lehet hónapokon át tartó előzetes bábai gondviselés, felkészülés és megfelelő lelki állapot hiányában kivitelezni, a hivatalos teendőkről nem is beszélve. Muszáj megemlíteni azt is, hogy Magyarországon sajnos kevés bába van, nem tudnak ellátni minden kismamát. Ezt nem lehet és nem is szabad futószalagon csinálni. 

A szülésre való felkészülés legnagyobb része most is a lelki munka

Nagyon fontos, hogy kismamaként naprakészek legyünk a koronavírus járvány legfrissebb információival kapcsolatban, azonban nem szabad elfeledkeznünk a felkészülés más módjairól sem:

Mit tehetnek a Kismamák ebben a helyzetben?

Nagyon-nagyon fontos: a lelki munka. Ebben a pánikban, félelemben – és most nem a szülésre gondolok – hogyan tud egy szülés előtt álló Kismama helytállni és saját magát erősíteni, mert itt most csak ez tud segíteni. Fontos, hogy elhigyjék, hogy maximálisan bízhatnak magukban és felismerjék azt, hogy igenis meg tudják csinálni. Meg kell magukban változtatni azt a taktikát, hogy a szüléshez egy 6 fős stáb kell… nem, nem kell. A szüléshez csak az Anya és a Baba kellenek. Tudnotok kell Kismamák, hogy nem vagytok egyedül. Egyrészt, most sokan vagytok egyszerre ebben a nehéz helyzetben, kapaszkodjatok egymásba. Másrészt, ott van a Kisbabátok és ezt nem szabad elfelejteni, hogy ketten együtt dolgoztok és tudtok segíteni egymásnak. Mindenképpen tudom javasolni továbbá a vajúdó Kismamáknak, hogy ne első kontrakcióra szaladjanak be a kórházba. Várják meg, amíg szépen elérnek az aktív szüléshez, és ne töltsenek sok-sok órát bent az intézményben, vajúdva. Tudom, ez sok esetben egyszerűbbnek tűnhet (ha első baba, akkor azért, ha van otthon már másik vagy több gyermek, akkor azért), de itt most azzal járnak jól, ha tényleg csak a szükséges időt töltik bent a kórházban. Nem lehet általánosítani, hogy hány perces fájásokkal érdemes már elindulni, hiszen minden anya, minden élethelyzet, minden szülés más, az esetleges előző szülésekről nem is beszélve, ezért ez nagyon egyéni.

Az indokolatlan császármetszésektől kell tartaniuk a Kismamáknak?

Nagyon bízom abban, hogy ebben az időszakban kifejezetten a járvány miatt nem fog megugrani a császármetszések aránya – hiszen jelenleg nincs kapacitás sem rá (steril eszközök, műtők, szakemberek..), így azt gondolom, hogy a hüvelyi úton történő szüléseket támogatják az intézmények, ugyanakkor indokolt esetben természetesen császármetszéssel is szülhet az Édesanya a továbbiakban is.

Az ambuláns szülések elterjedését hozza magával a koronavírus?

Már a COVID-19 járvány kirobbanása előtt is volt lehetőség arra – legalábbis elméletben, hogy a Kismamák ambuláns szülés keretein belül hozzák világra gyermekeiket.

Az ambuláns szülésről mik a tapasztalatok jelen helyzetben?

Az ambuláns szülés talán már most kezd egyre inkább elterjedni azzal, hogy a császáros Anyukákat 48 óra után hazaengedik néhány intézményben. Hüvelyi úton történő szüléseket követően akár 24 órán belül haza lehet menni. Ez jó választás lehet, elképzelhető, hogy működni fog több intézményben (természetesen abban az esetben, ha minden rendben van).

Forrás: https://kismamzi.hu/2020/03/21/a-szuleszeti-ellatas-a-covid-19-jarvany-idejen-marciusi-beszamolo/

Szerző: Steinbachné Kapás Gabriella

2020.03.21