A hüvelyi szülés serkenti egy olyan fehérje termelődését az újszülött agyában, amely kedvező hatással van az agy fejlődésére és felnőttkori működésére – állítják amerikai kutatók egérkísérletek alapján. A vizsgálatban azt is kimutatták, hogy ennek a fehérjének a mennyisége lényegesen alacsonyabb a császármetszéssel született utódokban.

A magyar származású Tamas Horvath és kollégái a PLoS ONE online folyóiratban számoltak be eredményeikről. A Yale Egyetem orvosi karának kutatói egerekben vizsgálták a természetes szülés és a császármetszés hatását a sejt energiatermelő szervecskéiként ismert mitokondriumok egyik fehérjéjére, az UCP2-re (uncoupling protein 2).

Az UCP2 fehérjéről korábban kimutatták, hogy termelődését a sejteket érő stressz váltja ki, és hogy szerepet játszik a zsírok sejten belüli felhasználásában. Mivel a zsírok az anyatej fontos összetevői, feltételezhető, hogy az UCP2 serkentése a természetes szülés során segítheti az anyatejes táplálkozásra való átállást a születés után. A sokoldalú fehérjéről továbbá az is ismert volt, hogy szerepe van az idegsejtek védelmében, valamint az idegsejtek közötti szinapszisok kialakulásában.

A kutatók azt találták, hogy a természetes szülés fokozta az UCP2 termelést a hippokampusz idegsejtjeiben. Ez az agyi régió felelős többek között a rövid és a hosszú távú memóriáért. Az UCP2 termelés növekedése – amely feltételezhetően a hüvelyi szülés során fellépő oxigénhiánynak köszönhető – nem volt megfigyelhető a császármetszéssel született egerekben. Ha kiütötték az UCP2 fehérje génjét vagy kémiai úton gátolták az UCP2 működését, az hátráltatta a hippokampusz idegsejtjeinek és hálózatainak fejlődését és kedvezőtlenül hatott olyan felnőttkori viselkedési jellegekre, amelyek összefüggenek a hippokampusz működésével.
A kutatók szerint a császármetszések számának növekedése – amelyet részben kényelmi és nem orvosi szempontoknak köszönhető – emberben is tartós hatással lehet az agy fejlődésére.

forrás: origo