A székrekedés nagyon sok kismamának okoz panaszt, aminek több oka is van. Egyrészt a szorulás szinte már népbetegségnek számít, hiszen a modern ember táplálékában egyre kevesebb a nyers zöldség, gyümölcs, a rostokban gazdag teljes értékű gabona. Másrészt a várandóssággal együtt járó hormonváltozások nemcsak a méh, de a belek simaizmait is ellazítják, és ennek eredményképpen renyhébb lesz a bélmozgás, lassabban halad a táplálék a bélcsatornában, több folyadék szívódik fel belőle.


A várandósság alatt gyakran fellépő vashiány is okozhat szorulást, de érdekes módon azok a vasat pótló szerek, amiket ilyenkor az orvosok felírnak, szintén ilyen tüneteket eredményezhetnek. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hogy a baba egyre növekvő nyomással nehezedik a belekre.

A székrekedés – ugyan már magában is meglehetősen kellemetlen – további panaszoknak válhat kiindulópontjává: hányingert, fejfájást, bőrproblémákat, aranyeret okozhat, és akadályozza az ásványi anyagok megfelelő felszívódását. Egyes kutatások szerint a toxémia kialakulásában is szerepet játszhat.

Ennyi rossz hír után jöjjön a jó:

A székrekedés megelőzhető, illetve könnyen enyhíthetőek a panaszok természetes módszerekkel:

* A testmozgás segít! Napi fél óra jó ütemű séta megélénkíti a bélmozgást, de a kismamajógában is vannak kifejezetten a bélműködést serkentő gyakorlatok.
* Talán banálisnak hangzik a következő tanács, de fontos tudatosítani: rögtön menj WC-re, ha úgy érzed, hogy kell. A távozásra kész széklet minél tovább marad bent, annál több folyadékot szív fel belőle a bél, és annál nehezebben tud majd távozni.
* Csakúgy, mint a szüléshez, az ürítéshez is az egyik legideálisabb testhelyzet a guggolás. Ha időd és lehetőséged van rá, próbáld ki, hogy mielőtt WC-re mész, guggolásban töltesz egy kis időt, vagy beviszel a WC elé egy kis sámlit, és úgy ülsz, hogy a lábaid rajta legyenek.
* Adj magadnak időt! Lazíts, várj türelemmel, lélegezz, és esetleg segítsd a bélmozgásodat azzal, hogy megfeszíted és elengeded a végbél izmait néhányszor. Természetesen az étkezéssel lehet a legcélzottabb módon befolyásolni a bélműködést:

Fogyassz minden nap bőségesen nyers zöldséget, gyümölcsöt!

* Válassz teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereket, tésztákat!
* Sok-sok vizet igyál! Aki megfelelő mennyiségű folyadékot iszik, annak nem lesz székrekedése.
* A zabkása kiválóan lágyítja a székletet, főleg ha mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel fogyasztjuk.
* Az élőflórás joghurt a bélflórát tartja/hozza rendbe, ami szükséges a belek egészséges működéséhez.

Végül álljon itt egy recept a vállalkozó kedvű kismamáknak:

„Enyhítő”

* 4 aszalt szilva (mag nélkül)
* 1 evőkanál korpa
* 2,5 dl meleg almalé

Tedd bele az almalébe a korpát és a szilvákat, és áztasd kb. 15 percig. Attól függően, hogy mennyire szívódott fel a folyadék, kanalazd be, vagy idd ki. Naponta egyszer vagy kétszer fogyasztható, legjobb reggel és este.

írta: Hoppál Bori

forrás: tavam