Michel Odent-nel egy konferencián találkoztam. Lelkesen és hittel beszélt arról, hogy újra fel kell fedeznünk a szülő nő igényeit és a szülésbe ritkán és csak okkal szabad beavatkoznunk. Nocsak, gondoltam, milyen furcsákat beszél ez az orvos, hiszen sebész, és legelőször, amikor átlépte a szülészet kapuját, sebészkés volt a kezében azért, hogy sürgősségi császármetszést végezzen.

– Egy francia kisváros kórházában, Pithiviers-ben a sebészeti osztálynak voltam a vezetője – magyarázza – és a szomszédos szülészet akkoriban csak érdekesség volt a számomra.
– Most a szülő nő igényeiről beszél és az általános szülészeti gyakorlattal ellentétben azt állítja, hogy lehet császármetszés után is természetes úton szülni.
– Hányadik gyerekét várja? – mutat váratlanul a pocakomra.
– A harmadikat. Császármetszés után… Az orvosok szerint ilyenkor nagy a hegszétválás kockázata…
– A hegszétválás kockázata nem túl nagy. Csak akkor nő a többszörösére, ha a szülés nem magától indul, hanem indítják… Ne engedje, hogy beindítsák a szülését és akkor minden esély megvan a normál szülésre!
– Hogy jutott el odáig, hogy „félretolja” a sebészkést és a régi szülészeti szemléletet ? – Egyre többet beszélgettem nőgyógyászokkal. Megkérdeztem, miért csinálják, azt, amit csinálnak? Miért repesztenek burkot? Miért sietnek annyira elvágni a köldökzsinórt? Miért van az, hogy a gyerek már majdnem világra jön, az anya kapaszkodik az asztal szélébe, mégsem engedik meg, hogy a baba ott szülessen meg. Mindig az volt a válasz, ezt tanultuk az iskolában. Ráadásul a szülés folyamatába mindig valami zavaró, megszakító tevékenységgel avatkoztak be. Nem vagyok nőgyógyász, talán ezért lehetséges, hogy kívülről és kritikusan tudtam értékelni a tevékenységüket.
– Sokszor elmondta már, hogy minden kultúra megzavarja valahogy a szülés folyamatát. A könyvében „A szeretet tudományosításában” azt írja, azért, mert ez agresszivitást okoz és ez evolúciós előnnyel jár. A mai kultúrára is vonatkozik ez?
– Most van a leghatalmasabb eszköztárunk arra, hogy megzavarjuk a szülés természetes folyamatát. Minden módon beavatkozunk. Régen különféle hiedelmek voltak ezzel kapcsolatban, például az, hogy az előtej rossz. Ma másféle eszközeink vannak. Abban a pillanatban, amikor a gyerek megszületik, az orvosok mesterséges oxitocint fecskendeznek be, és ezzel leállítják ennek a hormonnak a belső termelődését, vagyis meggátolják azt, hogy felszabaduljon a szeretethormon. Éppen akkor, amikor a baba megszületik!
– Ezzel a méhlepény megszületését akarják elősegíteni.
– Valóban, azért adják, hogy a belső vérzést megállítsák. De ezzel azt is megakadályozzák, hogy a szeretethormon felszabaduljon. Sok nő már vajúdás alatt is kap oxitocint. Ilyenkor a szülés utolsó szakaszában már nincs is rá szükség. A konklúzió: olyan nő, aki mesterséges anyagok nélkül szül, szinte nincs is.
– A tudományos kutatások alátámasztják ezt a gyakorlatot?
– A kórházakban végzett felmérések szerint, vagyis azokon a helyeken, ahol mindig megzavarják a normál élettani folyamatot, a tudományos kutatások eredményei szerint kevesebb belső vérzés van, ha beadják az oxitocint, mintha nem. De ez azért van így, mert a ezeket a kutatásokat olyan környezetben végzik, ahol a szülő nő nem lehet felszabadult és ezért nem képes szeretethormont termelni. A szülészorvosok nem értették meg, melyek azok a dolgok, amelyek elősegítik a természetes oxitocin felszabadulását, nem értik a szülés egész fiziológiáját! Pedig egyszerű dolgokról van szó. A szülőszobában például melegnek kell lennie. Miután a gyermek világra jön, a nőnek semmi más dolga nem szabad hogy legyen, csak az, hogy a babát a karjaiba vegye, nézze őt, lássa pici testét, szagolgathassa, érezze a bőre illatát. De mert mindezt nem ismerik, igazuk van, hogy oxitocint adnak.
– Mi volna az ideális?
– Az általam ismert ideális állapot az, ha semmi módon nem avatkozunk be a normál fiziológiás folyamatba. Ez akkor valósulhat meg a legteljesebben, ha a szülő nő egy kicsiny szobában vajúdik és egy háttérben maradó bábán kívül senki sincs körülötte. Ő is inkább csak egy sarokban ücsörög és mondjuk kötöget. Ez azért fontos, mert az ehhez hasonló ismétlődő mozdulatsorok alacsonyan tartják az adrenalin-szintet – azaz nyugalmat árasztanak. Azt üzenik, minden rendben van. Újra fel kell fedeznünk ezeket az apró részleteket! Ezek segítik a vajúdókat abban, hogy észrevétlenül átléphessenek egy másik planétára, azaz elfelejthessék, mi van körülöttük. Ordibálhatnak, káromkodhatnak is akár. Olyan pozíciót találhatnak maguknak, amely a legideálisabb a számukra. Gyakran hajolnak ilyenkor előre a nők, négykézlábra ereszkednek, kicsit mintha imádkoznának, s ezzel lelassul a gondolkodó agy működése. Olyanná válnak, mint bármelyik emlős állat. Minden kulturális tiltás megszűnik, s ez az állapot teszi lehetővé azoknak a hormonoknak a felszabadulását, amelyekre szükség van.
– Mi a különbség a gyógyszeres és a gyógyszer nélküli szülés között?
– Az a nő, aki gyógyszerek nélkül szül – saját magától – egész szerelmi hormonkoktélt ad saját magának és a gyerekének is. Ez azért fontos, mert minden egyes hormonnak, megvan a maga szerepe az anya-gyerek kapcsolat alakulásában. Legalább egy órára szükség van ahhoz, hogy ezek a hormonok lebomoljanak. Emlősöknél kimutatták, ha a szülést követő órák alatt elválasztják az anyákat kicsinyeiktől, akkor később nem ismerik meg és nem gondozzák őket tovább. Ha a kecskék szülésébe beavatkozunk, rögtön lehet látni, mi történik. Az embernél sokkal nehezebb efféle hatást kimutatni, hiszen a kulturális környezet elvárásai szerint élünk.
– Magyarországon sokan tisztában vannak a szülést követő időszak fontosságával. A kórházakban az anyák gyakran mégis csak egy pillanatra kapják meg a babájukat.
– Szinte soha sincs, vagy csak igen ritkán, valódi ok arra, hogy különválasszák az anyát a gyerektől. Amikor a baba megszületik és gyönyörű rózsaszín, semmi sürgős teendő nincsen. Nem sürgős megmérni, bonyolult vizsgálatokat végezni. Ha egy órán belül megtalálja az anyja mellét, akkor nincs szükség vizsgálatokra ahhoz, hogy lássuk, minden rendben van. Ezek a szülés körüli beavatkozások engem a régi rítusokra emlékeztetnek. Mindezzel megakadályozzák, hogy anya és gyermeke interakcióba lépjen egymással. Ha egy nőtől elválasztjuk a gyerekét, akkor nem tudja azt a nagy mennyiségű oxitocint felszabadítani, amit neki ilyenkor fel kellene szabadítania. Mindez gátolni fogja a méhlepény megszületését, megakadályozza, hogy az anyában felszabaduljon a szeretethormon. Persze, ez nem zavarja a nőgyógyászokat. Mert ők általában azt sem tudják, hogy az oxitocin szeretethormon. Arról pedig a legritkább esetben tudnak, hogy a vérbe adagolt és a természetesen termelődő oxitocinnak egészen másféle hatása van. A véráramba kerülő hormon erőteljes méhösszehúzódásokat okoz ugyan, de nem éri el az agyban lévő receptorokat, ezért a viselkedést nem változtatja meg. 1978-ban derült ki, hogy szűz patkányok anyai viselkedést mutatnak, ha közvetlenül az agyukba fecskendezik az oxitocint.
– Mit tehetnek azok a nők, akik nem részesülhettek a szerelmi hormonkoktél jótékony hatásaiban.
– Nehezen tudnék erre a kérdésre válaszolni. Egyes embereknél a hatás nem ilyen látványos. Elég, ha tudunk erről a tényről. Szülés alatt nagyon különleges hormonális állapot alakul ki, és ez nem olyasmi, amit újra lehet teremteni. Mi egyébként nem azt kérdezzük, mi fog így történni az egyes emberekkel, hanem azt, mi fog történni két-három generáció múlva, ha a népesség nagy része császármetszéssel vagy epidurális érzéstelenítéssel születik.
– Miért, mi a véleménye a császármetszésről?
– Nagyon biztonságosan végrehajtható műtét. Okos találmány a babák megmentésére. Ha az élveszületési adatokat, az anya és a baba egészségügyi állapotát vizsgáljuk császármetszés után, akkor a tudomány felteszi a kérdést, miért is nem lehet mindenkit császármetszéssel világra hozni. Érdemes azonban figyelembe venni azt, hogy a születésnek egész életre kiható hatásai vannak. Ez az esemény képes befolyásolni a szeretni tudás képességét, befolyásolja önmagunkhoz való viszonyunkat, a császármetszés például számos betegség rizikófaktora… Még nem tudjuk, mi történik, ha minden gyerek szeretetkoktél nélkül születik… ezért kell feltennünk a kérdést, túlélheti-e az emberiség a biztonságos császármetszést.

 

írta: Rist Lilla